Varför hundkapp? 
- Jag tror att många inbitna hundkappare ofta får den frågan, då både tävling och träningsformen i Sverige inte är så stor.
Men jag tror att många av oss intressenter ändå skulle svara ungefär samma sak, fast i andra ord. 

- Vi vill stimulera det infödda jaktintresset för våra fyrbenta, då vi ser hur mycket de älskar att jaga och springa över sanden.
Detta är vad det är födda för att göra, fast under mer modernare och struktuerade former.
Att man samtidigt kan tävla och träffa andra människor med samma intresse för hundar och rasen och ibland plocka hem en vinst eller två enbart är en bonus på vägen
.  /Isabella

 

Vinthunden

Vinthundar är en slank hundras med en välbyggd, muskulös kropp för sin fart och snabbet. Den snabbaste hundrasen i världen som kan på kortare sträckor ko mma upp i runt 70km/h, så är Greyhounden en av de mest kända typern av vinthund.  

Man kan jämföra vinthundar som galoppörer och sprinters, som har ett stort behov av att få sträcka ut sin kropp, antingen i ett grustag, åker, skog eller på en inhägnad rastplats.
De har oftast ett lugnt tepmerament som utstrålar värdighet trots att de gärna ligger och sover i soffan med benen i vädret, vilket också gör vinthunden till en underbar sällskap och familjehund.

Då vinthunden är väldigt vänlig, är den väldigt lätt att anpassa till familjelivet. Även om det finns barn och andra djur i familjen, kan de lätt lära sig att leva tillsammans med dem i harmoni.

 

Hundkappen föddes

Enligt tradition har vinthundar tidigare använts till hetsjakt och jagar självständigt med synen, utan kommandon av dess ägare som de oftast brukar vara i de övriga hundsporterna.
I just hetsjakter var det hare och hjort som var mest populär att jaga och denna jaktform stimuleras idag hos vinthunden i två olika grenar, Hundkapplöpning & Lure Coursing


Den nuvarande formen av hundapplöpning där hundar jagar efter en motordriven harmaskin på rundbana utvecklades i början av 1920-talet, med rötterna i England.
Sedan byggdes intresset upp och flera länder började införa rundbanor för vinthundar.
Störst i nuläget är Australien, England, Irland och USA.  

I Sverige uppkom hundkappen runt 1950/60-talet, då den första banan byggdes och SHCF grundades. 
I Sverige organseras sporten genom just SHCF - Svenska Hundkapplöpningssprtens Centralförbund, som huvudorganations för landets medlemsklubbar. 
Alla hundägare måste vara medlem i en kapplöpningsklubb som är ansluten till SHCF för att kunna tävla.
SHCF har ansvar för sportenns regelverk, utbildningar, licensiering osv. 
 

Sverige har i dagsläget 10 st banor för hundkapplöpning som sträcker sig både från norr till söder. Banorna ligger i  Älvsbyn, Skellefteå, Sundsvall, Järbo, Västerås, Åkers Kanal, Örebro, Alingsås, Borås och Tommarp.